Stowarzyszeniepactum.pl

Aleksandra Trusewicz

radca prawny, mediator

Absolwentka prawa na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Szczecińskiego, a także Studiów Podyplomowych Mediacji na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ukończyła aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Zielonej Górze, a następnie została wpisana na listę radców prawnych. Mediator sądowy, wpisana na listy stałych mediatorów sądowych przy Sądach Okręgowych w Szczecinie, Koszalinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz Zielonej Górze. Ekspert w dziedzinie prawa organizacji pozarządowych. Zarządzeniem Nr 51/23 Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego z dnia 28 czerwca 2023 roku została powołana do składu Rady Ekspertów ds. Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie.

Aktywnie zaangażowania w działalność na rzecz lokalnej społeczności, w tym w działania na polu międzysektorowym. Zwolenniczka włączenia mieszkańców we współdziałanie, również z wykorzystaniem tzw. metod ADR. Wspiera projekty mające na celu zwiększanie świadomości prawnej, w tym zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

Współautorka zmian statutowych polegających na przyznaniu prawa inicjatywy uchwałodawczej mieszkańcom Gminy Dębno. Nominowana w Plebiscycie Kobieta Roku Pomorza Zachodniego organizowanego przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

e-mail: a.trusewicz@stowarzyszeniepactum.pl

Stowarzyszeniepactum.pl

Norbert Batory

Norbert Batory to absolwent studiów wyższych na kierunku prawo w biznesie oraz podyplomowych, dwujęzycznych – MBA. Aktualnie student V roku prawa. Działacz społeczny, zaangażowany w liczne projekty na rzecz lokalnej społeczności. Inicjator powstania i pierwszy przewodniczący Młodzieżowej Rady Miejskiej w Dębnie. Współautor i jeden z inicjatorów wielu zmian dotyczących funkcjonowania gminy, między innymi: zmiana statutu gminy, dzięki której mieszkańcom przyznane zostało prawo inicjatywy uchwałodawczej; akcja „Chcemy ronda w Dębnie”; wniosek o zerwanie współpracy z rosyjskim miastem partnerskim – Kurskiem. W wolnych chwilach fan sportu, maratończyk, triathlonista i kursant skoków spadochronowych.